Tokom prošle nedelje, Infostudhub je oforimo tim koji je učestvovao na međunarodnom hakatonu Hack Coworking i tom prilikom osvojio jednu od nagrada.

Kada pomislimo na reč „hakaton“, čak i oni koji je znaju, često nam prvo padne na pamet programiranje i razvoj novih aplikacija, sajtova ili rešenja u ograničenom vremenskom roku od 24, 48 ili više sati. Timovi koji ne spavaju tokom tog vremena konzumirajući hektolitre kafe i energetskih pića, provodeći vreme koje im je dato u konstantnoj frci, trci da se kreira nešto novo – što po mogućnosti i funkcioniše na kraju.

I zapravo to i jeste najčešće hakaton. No pored toga što su većina hakatona tehničke prirode i baziraju se na kodiranju i kreiranju funkcionalnih rešenja, postoje i oni koji se bave ne-tehničkim zadacima koji rezultiraju u nekim novim biznis idejama, modelima poslovanja, osmišljavanju nekih novih strategija i načina kako bi se one implementirale.

Od 28. do 30. maja, održan je prvi Hack Coworking međunarodni hakaton, potpuno putem interneta, na kojem je učestvovalo preko 70 coworking prostora sa skoro svakog kontinenta na planeti. Događaj je bio zamišljen kao prilika na kojem bi se svi, kako iz sveta coworkinga, tako i partnera i niša koje okružuju to tržište, našli na jednom mestu i pokušali napraviti nova rešenja koja će unaprediti coworking iskustvo, doneti novu vrednost zajednicama, pomoći svima da bolje funkcionišu i da unaprede svoje poslovanje – od freelancera, malih timova i startupa koje koriste coworking prostore za svoje mesto rada i okuplljanja, tako i samih coworking prostora.

Tokom tri dana, organizatorski tim je napravio odličnu atmosferu i dao sve od sebe da svima koji su učestvovali obezbedi raznovrsnost zadataka na kojima su mogli raditi i takmičiti se, ali dodatno da obezbede interakciju između svih koji pratili događaj kroz aktivnu komunikaciju putem Slack-a, kao i celim konferencijskim delom događaja.

Kako su zadaci bili raznovrsni, bilo je i tehničkih i ne-tehničkih, a timovi su se mogli opredeliti na čemu će raditi i šta će razvijati. Tako su tehničke zadatke zadali partneri događaja Cobot i Welcomrr, a sam organizator Coworkies je imao zadatak ne-tehničke prirode koji se fokusirao na redizajn coworking iskustva.

U Infostudhubu smo prepoznali priliku da iskoristimo događaj da razvijemo nove veze sa coworking prostorima i kolegama širom sveta, ali isto tako da iskoristimo zadatak i vreme kako bi se fokusirali i pokušali unaprediti kako coworking iskustvo koje možemo da pružimo, tako i videli kako možemo pomoći široj zajednici koju okupljamo.

Oformili smo tim koji je brojao pet članova:

  1. Željko Crnjaković, koordinator Infostudhuba
  2. Nina Radojčić, koordinator Infostudhuba
  3. Dušica Vilov, biznis ravoj, Infostud
  4. Nikola Nimčević, freelance grafički dizajner
  5. Miroslav Mijatov, preduzetnik i osnivač SmartOffice coworking prostra

Izuzetno nam je drago da je naš tim proglašen za POBEDNIKA u zadatku u kojem smo se takmičili, u konkurenciji od ukupno 13 timova koji su na kraju završili i predali zadatke na kraju hakatona.

Tim je osmislio novi način umrežavanja i doživljaja coworking iskustva kroz njegovu gejmifikaciju i iskorištavanja vrednosti „društvene valute“ (social currency model).

Ovo rešenje je predviđeno da omogući dodatnu vrednost kompletnoj coworking zajednici, kako korisnicima coworking prostora kroz popuste, interakcije i networking, tako i coworking prostorima kroz njihovu popularizaciju i privlačenje ljudi ka njima.

Izuzetno smo ponosni što smo ovo postigli i validirali ideju koju smo osmislili. Ono što je najbitnije jeste da se ovo ne završava na ovome, već da planiramo da nastavimo razvoj naše ideje i da pokušamo da je implementiramo.

Hvala našem timu, hvala Hack Coworking organizaciji i hvala našoj zajednici koja nam daje motiv da se unapređujemo i da osmišljavamo nove stvari!