U svačijem danu postoji 24 časa i jasno je da nam najčešće ta 24 časa nikako nisu dovoljna, ali neki ljudi, i sa toliko malo vremena, uspevaju da ostanu produktivni i inovativni do te mere da postanu milijarderi u godinama kada se većina nas još bori da skupi kraj sa krajem.

Među tim milijarderima postoje i oni koji se ističu u odnosu na druge i stiču veće simpatije ljudi širom sveta. Jedan od njih je svakako i Ilon Mask.

Hajde da vidimo na koji način Ilon uspeva da ostane korak ispred svoje konkurencije i koje ga to navike čine onim što jeste danas?

  1. Ilon Mask čita knjige dok drugi gledaju TV

Sigurno ste čuli za onaj izraz ’bookworm’ što bi se na naš jezik prevelo kao knjiški moljac. Ilon je u osnovnoj školi znao da čita i 10 sati dnevno. Pročitao je celu školsku biblioteku, sve Britannica enciklopedije, a navodno je i dopunske kurseve u trajanju od nekoliko meseci znao da završi za svega par dana.

Neki od njegovih najdražih knjiga uključuju fantastični klasik „Gospodar prstenova“, zatim biografije inovatora poput Bendžamina Frenklina i Alberta Ajnštajna, kao i skoro 100 godina staru knjigu o avanturistima pod nazivom „Dvanaest protiv bogova“.

Ovde možete pogledati kompletnu listu knjiga koje je on izdvojio kao omiljene.

  1. Konstantno usavršavanje

Ako navike čitanja nisu otkrile dovoljno o tome koliko Ilon ulaže u sebe i svoje znanje, možda će sledeći primer to učiniti. Kao dete, Ilon završava kurs BASIC programerskog jezika i već sa 12 godina uspešno programira svoju prvu video igru pod nazivom Blastar, koju PC i Office Technology kupuju za $500.

Danas, Ilon Mask vodi nekoliko uspešnih biznisa a njegovo bogatstvo se procenjuje na više od $15 milijardi.

Kao takav, poslužio je i kao inspiracija za karakter Iron Man.

Ilon Mask o prvom susretu sa kompjuterom

  1. Neumorno je optimističan

Tajna njegove inovacije leži u njegovom entuzijazmu.

Mask iskreno veruje da je ono što čini dobro za svet i da donosi ili će tek doneti pozitivnu promenu. U stvari, toliko veruje u SpaceX da u njegovoj kancelariji postoje dva velika plakata: scenariji pre i posle, odnosno kako Mars izgleda sada, a kako će izgledati nakon što on kolonizuje planetu. Jednom prilikom je čak i izjavio da želi da umre na Marsu.

  1. Ipak, svestan je da je i neuspeh opcija

Bezbroj ljudi, neki od njih vrlo kvalifikovani stručnjaci, su rekli Masku da su njegove ideje smešne i da će, ukoliko pokuša da ih sprovede u delo, propasti. Ipak, Mask je odlučio da ih ne sluša i da nastavi dalje.

Naravno, neki njegovi planovi su zaista propali, ali mnogo više je uspelo što podjednako zaslepljuje investitore kao i potrošače. „I ovde je neupseh opcija. Ako ponekad ne propadnete, ne dajete dovoljno inovacija. „.

  1. Pronađi dobro u onome što radiš

Ne morate u potpunosti da menjate svet da biste činili dobro, ali uvek treba da pokušavate da učinite pravu stvar i da date svoj maksimum. Kao što je Mask rekao, „Ako napravite nešto što za ljude ima veliku vrednost, čak i ako je to samo mala igra ili nešto slično, ako ima malu količinu dobrog za veliki broj ljudi, mislim da je to pobeda.“

Potražite pravu vrednost posla koji obavljate. Bez obzira koliko bila mala, to će vam pomoći da ostanete i budete više motivisani.

Zato, bez obzira koji su vam ciljevi u životu, usvajanje navika i razmišljanja Ilona Maska pomoći će vam da stignete tamo. Dodatni napor koji danas uložite imaće velikog uticaja sutra!