Prošli put smo pisali o taktikama kako zaustaviti skrolovanje na Instagramu. U skladu sa tom temom, sada se nadovezujemo sa spiskom od nekoliko ideja šta sve možete uraditi umesto toga – a da je produktivno.

 

  1. Inboks detoks

Kada ste poslednji put pregledali inboks i napravili odjavu sa onih njuzletera koji vam stalno pristižu, a skoro nikad ih ne otvarate?

Ovo je verovatno jedna od stvari koju bi svi trebali da uradimo, a izbegavamo. Neželjeni mejlovi se zapravo jako lako mogu nagomilati. Odvojite trenutak da otkažete pretplatu na liste koje vam jednostavno ne služe.

Zatim, provedite neko vreme zapravo čitajući mejlove onih koji vas zanimaju.

Verovatno ćete biti iznenađeni kvalitetnim sadržajem koji ćete naći u nekima od njih.

 

  1. Očistite folder sa slikama

Velike su šanse da u galeriji vašeg telefone ima više od 1.000 slika, a to čak ne uključuje i video snimke, ili screenshot-ove recepata za hranu ili stvari koje želite da kupite.
Zato, ako imate slobodnog vremena, umesto skrolovanja u prazno, potrošite ga brisanjem neiskorišćenih fotografija i oslobodite dosta memorije vašeg telefona.

 

  1. Završite taj kurs

Koliko puta ste se prijavili za besplatne onlajn kurseve, a koliko od njih ste zapravo i završili?

Kada je u pitanju nešto besplatno, poput kursa ili obuke, jako lako i bez razmišljanja dajemo naš mejl, ali samo obavezivanje da ćemo taj isti kurs i odraditi i ne ide tako lako. Skloni smo odugovlačenju i odlaganju.

Dakle, umesto da čitate onlajn dnevne novine ili gubite vreme na Instagramu, odradite taj kurs koji već neko vreme ’’skuplja prašinu’’ u vašem inboksu.

 

  1. Naučite novi jezik

Ovo nije samo zabava, već je i korisno. Razmislite koji je to jezik koji ste oduvek želeli da naučite?

Poslužite se nekom od aplikacija za onlajn učenje stranih jezika. Jedna od najpoznatijih je Duolingo, a jedan naš coworker je već pisao o njegovom iskustvu sa ovom aplikacijom. Pročitajte ovde.

 

  1. Napravite kalendar sa podsetncima za rođendane

Kako se više ne bi brukali i sramotili pred rođacima i prijateljima, napravite sebi kalendar sa podsetnicima za rođendane i na taj način ne propustite nijedan.

 

  1. Pročitajte knjigu onlajn

Zaista retko koja knjiga (na engleskom jeziku) nije dostupna i u onlajn varijanti. Dostupne su nam aplikacije poput Audible, Bookmate, Google Play Books… Međutim, još bolja varijanta je da mobilni telefon sklonite po strani i uzmete Kindle uređaj i na taj način vam je jedino čitanje knjiga i omogućeno.

 

Telefon je odličan alat za produktivnost, ali istu povećava samo kada ga pravilno koristite i zato je razumevanje razlike između pravilne upotrebe telefona i gubljenja vremena na njemu od izuzetne važnosti.

Shvatanje i primenjivanje pravilne upotrebe telefona može dovesti do dugoročne povećane produktivnosti na poslu i više opuštanja van njega.