Da li ste se ikada zapitali kakva priča stoji iza jedne od najpoznatijih desktop pozadina ikada? Ko je stvorio ovu fotografiju? Koliko je para ona koštala Microsoft? Kako ova lokacija izgleda danas?

Bliss.

Blaženo opuštajući pogled na zelene valovite brežuljke i nestvarno plavo nebo.

Dolina Napa, deo Kalifornije koji je inače poznat po ovakvim prizorima, nije se proslavio samo zbog kvalitetnog vina. Naime, njegovoj slavi je znatno doprinela i činjenica da je jedna od najpoznatijih fotografija nastala baš tamo.

Te 1996. godine se 25-godišnji fotograf Charles O’Rear vozio iz okruga Sonoma kroz Napu na putu do okruga Marin. Nije neobično za ovo područje da u januaru padaju kiše i tada brda ’’eksplodiraju’’ u jaku zelenu boju, samo nekoliko meseci pre nego što će ih letnja vrućina ponovo osušiti.

O’Rear, inače veteran National Geographic-a, je tom prilikom primetio kadar koji mu se učinio vrednim fotkanja: smaragdnozeleno brdo i nekoliko oblaka.

„Izašao sam, napravio nekoliko slika i nastavio dalje“, rekao je u jednom intervjuu i dodao: „A ostalo je istorija.“

Premotajmo sada sve nekoliko godina unapred… 2020. godine se Microsoft sprema da pokrene Windows XP. Kompanija je novi operativni sistem dizajnirala kombinacijom stabilnosti korporativnog operativnog sistema Windows 2000 i potrošačkim karakteristikama Windows 98 i Windows ME.

O’Rear je bio jedan od prvih fotografa koji je koristio uslugu pod nazivom Corbis za digitalizaciju i licenciranje svojih fotografija. A Corbis je bio u vlasništvu, pogodite koga? Izvršnog direktora Microsoft-a u to vreme – Bila Gejtsa.

„Dobio sam mejl od nekoga iz Microsoft-a – pretpostavljam da je to bilo inženjersko odeljenje: ’Imamo malu opkladu oko ove fotografije. Većina nas misli da je u pitanju fotošop.’  Odgovorio sam im i rekao: ’Izvinite, ali u pitanju je originalna fotografija. Sve je bilo tamo. Tamo je bila zelena trava, tamo su bili oblaci, kao i plavo nebo.’ Sledeće nedelje mi je stiglo oko 100 izrađenih fotografija 8x10cm sa molbom da potpišem i vratim na istu adresu.“

Prema njegovim rečima, za kvalitet i skoro nestvaran izgled fotografije, su odgovorni isključivo kamera i dobar izbor objektiva.

„Koliko su slika pogledali pre nego što su odlučili, zaista ne znam“, rekao je O’Rear koji nikada nije otkrio iznos za koji je prodao fotografiju, ali je rekao da je to bio potpuno prihvatljiv iznos za to vreme, kao i da bi isto tako prihvatljiv bio i danas.

Pretpostavlja se da je fotografija prodata za više od 100.000 američkih dolara.

Naravno, kao što i Microsoft konstantno radi na Windows OS, tako to čine i vlasnici vinograda, pa je tako 25 godina kasnije i ovo poznato mesto gotovo neprepoznatljivo. O’Rear je rekao da je poznavao vlasnike zemljišta, ali su ga oni pre nekoliko godina prodali novom vlasniku.

A vreme ide dalje.

Za sve one koje zanima kako je sve ovo mesto izgledalo u prethodnih 25 godina, ispod je nekoliko slika kako se predeo menjao kroz godine.

A za one koji žele da posete ovo mesto i ’’naprave par koraka’’, za sada putem Google Maps, evo koordinata 38.248966, -122.410269