Freelance poslovanje, nebitno da li predstavlja poslovanje preko interneta ili privatnog posla, je u današnje vreme potrebno i nudi puno više mogućnosti nego nekada. Ipak, ukoliko već imate posao, nikada nije lako znati kada je došlo vreme da ga ostavite i posvetite se freelance poslovanju, i to puno radno vreme. Za početak da kažemo da je čak veoma poželjno imati posao kada prvi put odlučite da se oprobate u ovom vidu poslovanja, jer svaki početak je težak i ništa ne pada s neba.

Pretpostavimo da ste već zagazili u freelance poslovanje. Kada je vreme da ostavite svoj posao? Evo 10 znakova koji vam mogu pomoći u vašoj odluci:

 

  1. Imate razvijenu poslovnu mrežu

Jedan od preduslova za vaš uspeh u freelance poslovanju je vaša poslovna mreža. Nebitno da li se ona nalazi u stvarnosti, na društvenim mrežama ili na freelance platformama, ona treba da vam uliva poverenje da imate prostora za pronalaženje posla i projekata.

 

  1. Uspevate da poštujete sopstvene rokove

Sposobnost ispunjavanja rokova koje ste sami sebi zadali puno više znači od sposobnosti da ispunite rokove klijenata. Uraditi stvari kao što je ažuriranje profila, postavljanje ličnog website-a, sređivanje poslovnih mailova i kontakata su stvari koje su vam od presudnog značaja za posao iako se nekad ne čine najbitnijim. Ukoliko uspete poštovati rokove koje sami sebi zadate, ostali nisu problem.

 

  1. Razumete da poslovi na padaju s neba

Morate uložiti trud i vreme u pronalaženje projekata i proći kroz gomilu odbijenih ponuda. Razumevanjem ove činjenice znaćete da je dobar deo vašeg radnog vremena rezervisan za traženje novog posla, pregovaranja i komunikaciju sa potencijalnim klijentima.

 

  1. Volite da učite

Ako ste odlučili da budete freelancer, vaše znanje mora biti uvek u toku sa najnovijim trendovima. Nebitno da li ste programer, dizajner ili lični asistent, praćenje novih tehnologija i trendova je od esecijalnog značaja za vaš uspeh.

 

  1. Znate da se zauzmete za sebe

Jer klijenti se neće zauzeti za vas. Dobra praksa je biti uslužan, ali morate znati koliko vredite i kako na pravi način da to objasnite klijentu.

 

  1. Imate rezervu

Imati rezervni plan bi bilo idealno, ali to je ujedno i nerealno. Puno bolji savet je da imate neku ušteđevinu koja vam služi za “crne dane” kada posao ide sporije.

 

  1. Imate podršku prijatelja / rodbine

Nije uvek lako objasniti roditeljima ili prijateljima da želite da napustite posao (pogotovo u današnje vreme) i da radite za sebe. Objasnite im pozitivne strane toga, i vaše razmišljanje. To će vam pomoći i da analizirate situaciju, a podrška će vam uvek dobro prijati.

 

  1. Imate dobar portfolio

Kao što je rečeno na početku, nikada nije najbolja opcija upustiti se kompletno u freelance poslovanje odmah čim čujete za to. Izgrađivanje svog online portfolia je jedna od veoma bitnih stvari koja znači razliku između rada za skoro ništa, do toga da tražite realnu cenu vrednosti vaših usluga. Potrudite se da imate već nekoliko odrađenih poslova, sa dobrim ocenama i reprezentativnim radovima.

 

  1. Ne „živite“ za godišnji odmor

Nije baš da nikada nećete ići na godišnji ali skoro sigurno ne u prvih godinu dana. Takođe, imajte na umu da najčešće niste plaćeni kada ne radite, te je svaki godišnji odmor ujedno i neplaćeno odsustvo.

 

  1. Gladni ste za uspehom

Možda najbitnija stavka od svih – morate to da želite! Jako! Raditi kao freelancer je teže nego većina poslova koji se rade 8 sati. Odgovornost za vaš uspeh je samo u vašim rukama, a vi ste sve – marketing, produkcija, komunikacija, PR, knjigovođa… napor koji je potrebno uložiti je puno veći nego samo otići na posao i odraditi svoje zadatke.

 

Osvrćući se na sve ovo sigurno je sledeće – biti freelancer je teško i ni u kom slučaju nije za svakoga, ali ukoliko ste iskrojeni od pravog materijala i imate dovoljno snage, znanja, volje i istrajnosti – može veoma da se isplati.