Svako ko se počeo baviti freelance poslovanjem je već do sada shvatio da prihodi nisu stalni, tj. da nemate “sigurnost” redovne plate. Štaviše, oni koji su tek zaronili u freelance vode moraju da se izbore za svoj deo kolača i često su primorani da rade za puno manje nego što bi hteli samo zato da steknu reputaciju ili iskustvo. Zato nikada ne ostavljajte svoj posao, da biste se počeli baviti freelance poslovanjem.
Evo par saveta kako da dovedete svoje finansije u red, sada kada ste se počeli baviti freelance poslovanjem i kada vam je (makar i privremeno) opao mesečni prihod:

1. Prestanite sa trošenjem na sebe
Ovo može zvučati ekstremno, ali treba da posluži samo da vidite koliko u stvari trošite na stvari koje ponekad mogu da sačekaju. Uzmite mesec dana i nemojte trošiti na ništa osim na ono što vam zapravo treba (računi, hrana). Videćete koliko ste trošili na kafe, izlaske, grickalice ili te patike koje ste morali sada da kupite jer ste ih videli sada i nikad više.

2. Odredite sebi budžet
Sada, kada imate uvid u to koliko ste nepotrebno trošili, odredite sebi budžet. Napišite koliki su vam računi, koliko su životni troškovi, pogledajte otprilike koliko zarađujete ili koliko planirate da zaradite ove nedelje (ili meseca) i odredite koliko želite da ostavite na stranu, a koliko imate prostora za kafenisanje. Planirajte.

3. Reklamirajte se
Jedan od najboljih načina da povećate svoj budžet jeste da povećate obim rada (osim ako ne možete podići cene). Utrošite ono vreme koje bi otišlo na izlaske na to da reklamirate sebe. Napravite bolji profil, uradite besplatni projekat, proširite svoje profile na druge društvene mreže, sredite svoj sajt, počnite blog…

4. Smanjite režiju
Uzmite račune za režiju. Pogledajte šta možete da izbacite. Smanjite paket na mobilnoj mreži, otkažite pretplatu na paket u okviru kablovske ili satelitske, pogledajte kada vam ističu ugovori na koje ste se vezali i planirajte kada da ih promenite ili otkažete, setite se da li imate neku pretplatu na neki sajt i otkažite sve što vam je luksuz u ovom trenutku.

5. Otplatite dug na kreditnoj kartici
Kreditne kartice su rupa bez dna. Napravite plan i odvojite budžet kako biste što pre uspeli da otplatite taj dug i ugasite kreditnu karticu. Ako budete čekali da se sama otplati, trajaće vam puno duže i koštaće vas neizmerno više.