Pridružite nam se u sredu, 26. aprila, od 18h, na događaju koji organizujemo u saradnji sa LDA Subotica. Događaj se održava u InspiraHub-u, na adresi Korzo 1 (pasaž između A1 i MTS poslovnice, na drugom spratu).

Kulturno nasleđe je identitetska vrednost koju smo odlučili da iz prošlosti prosledimo u budućnost čuvanjem u sadašnjosti. IT industrija je brzorazvijajući sektor koji omogućava savremenom čovečanstvu da živi u tehnološki najnaprednijem dobu. Ova dva veoma različita područja ljudskog delovanja već više od decenije sarađuju u pokušaju da čovečanstvo razvije nove modele pamćenja i korišćenja svoje baštine. Kratko predavanje će publiku upoznati sa značenjem kulturnog nasleđa, sa razvojem i osavremenjavanjem tehnika predstavljanja kulturnog nasleđa u kojima veliku ulogu ima IT industrija, ali će prikazati i primere dobre prakse u svetu i u našoj zemlji.

Predavanje je namenjeno svim ljubiteljima prošlosti našeg grada i svima koje zanima upotreba savremene tehnologije u kreativne svrhe.

Panelisti:

Nela Tonković je istoričarka umetnosti, sa master diplomom iz oblasti kulturne politike i menadžmenta. Radi kao kustoskinja Savremene galerije Subotica, a bila je direktorka iste galerije, kao i Narodnog muzeja Šabac. Autorka je brojnih izložbi u oblasti savremene umetnosti, kako u javnim ustanovama kulture, tako i u nezavisnim prostorima i u privatnim galerijama. Članica je ICOM Serbia i predavačica na Alternativnom visokoškolskom obrazovnom programu Ženskih studija u Subotici. U svom radu posebno je posvećena produkciji savremene umetnosti, održivom korišćenju kulturnog nasleđa i razvoju kulturnih navika i potreba građana.

Filip Budanović je diplomirao na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, na smeru menadžmenta ljudskih i socijalnih resursa. Stručno se usavršavao na rektoratu Univerziteta u Beogradu, diplomirao na master studijama – oblast terorizam, organizovani kriminal i bezbednost. Pohađao brojna stručna usavršavanja, trening seminare u oblasti građanskog aktivizma, mladih i interkulturalizma. Profesionalnu karijeru započeo u organizaciji Centar lokalne demokratije, privučen izazovima koje nudi civilni sektor. Od 2022. godine zaposlen kao projekt menadžer u organizaciji IT Subotica 2030.

Organizacija IT Subotica 2030 nastala je na inicijativu subotičkih IT kompanija i obrazovnih institucija sa namerom da naš grad postane prepoznatljiv regionalni IT centar, sa živom privrednom i kongresnom IT scenom. Namera organizacije je i da pomogne u razvoju društvenih i ekoloških aktivnosti u gradu koje će učiniti Suboticu idealnim mestom za život, studiranje i rad. U kontekstu opštih ciljeva organizacije, razgovaraćemo o nekim konkretnim projektima koje organizacija sprovodi u Subotici u poslednjih godinu dana, a koji su direktno i indirektno vezani za temu promocije i valorizacije kulturnog nasleđa, kao i o perspektivama za dalji razvoj ove teme u korelaciji sa IT sektorom.

Prijave

Događaj je zakazan za sredu, 26. april, sa početkom u 18h u InspiraHub-u, na adresi Korzo 1 (pasaž između A1 i MTS poslovnice, na drugom spratu). Prisustvo je besplatno, ali su prijave neophodne putem ovog linka.

Projekat „Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica“ sprovodi Centar lokalne demokratije u partnerstvu sa InspiraHub. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).