Nakon najave akcije „Vizionari“, putem bloga Startit-a, u kojoj su pozvani svi pojedinci koji poseduju 3D štamapač da se udruže i kreiraju zaštitne vizire koji mogu da pomognu u zaštiti od kapljičnog prenošenja bolesti i zaraza u zdravstvenim ustanovama, nastalo je veliko interesovanje pojedinaca i veoma brzo su se udružili entuzijasti 3D štampe.

Samo u Subotici, u roku od dva dana, udružilo se 12 pojedinaca koji poseduju 3D štampače različitih specifikacija, ali koji su svi mogli da ispune uslove za štampanje pomenutog vizira. Neki od kuće, neki iz poslovnih prostora, počeli su proizvodnju brzom razmenom svih potrebnih fajlova i informacija oko podešavanja, iskustava i saveta, bez ikakvih problema.

Vizir se zapravo sastoji iz nekoliko delova, od koji se 3D štampa sam nosač za glavu i plastično ojačanje na kraju vizira, a providni pleksi-zaklon se seče posebno.

Grupa je zajedničkim naporima uspela doći i do materijala za zaklon koji se posebno nabavlja, uz podršku lokalnih firmi i knjižara u Subotici. Bitno je da je ceo proizvod upotrebljiv duži vremenski period jer se može dezinfikovati i upotrebljavati iz dana u dan.

Do sada, subotička grupa Vizionara je odštampala 85 vizira, koji su namenjeni za predaju Opštoj bolnici Subotica, Opštoj bolnici Sombor i Domu Zdravlja Novi Kneževac u skladu sa njihovim potrebama.

Veoma je bitno napomenuti da je cela akcija kompletno dobrovljna, tako da su svi učesnici koristili sopstveni materijal za 3D štampu (filament), nabavljeni zakloni su donirani, a sklopljeni viziri će biti isporučeni zdravstvenim ustanovama kao donacija.