Na ovu temu nam je pričao čovek koji duboko veruje da je blockchain revoluciju nemoguće zaustaviti i trudi se da bude što aktivniji učesnik te revolucije, pre svega kroz širenje svesti i izgradnju lokalne infrastrukture za korišćenje kriptovaluta.

Predavanje je pokrilo osnove blockchain tehnologije na kojoj su kriptovalute bazirane. Bilo je reči o tome šta tu tehnologiju čini tako sigurnom, zašto su kod kriptovaluta transakcije nepovratne i koji mehanizmi sprečavaju zloupotrebe od strane korisnika.

O predavaču

Aleksandar Matanović se sa kriptovalutama upoznaje 2011. godine. Brzo shvata potencijal ovog fenomena i 2012. osniva onlajn servis za otkup i prodaju bitkoina – ecd.rs. Servis danas u svom sastavu ima i 8 automata za kupovinu kriptovaluta, kao i tri automata na kojima se mogu i kupovati i prodavati kriptovalute. Tri godine nakon osnivanja ECD-a, pokrenuo je franšizu Cointelegraph-a za Srbiju, a 2016. završio master studije iz oblasti digitalnih valuta, prve tog tipa u svetu, na Univerzitetu Nikozija na Kipru. Redovan je govornik na temu kriptovaluta i blockchain tehnologije na lokalnim i međunarodnim događajima.