Bilo da spadate u grupu onih koji razgovore za posao na kojim su bili mogu prebrojati na prstu jedne ruke ili ste ipak među onima koji su ih prošli mnogo više, pa misle da su potpuno savladali intervjuisanje, priznaćete da je svaki razgovor za posao poseban na svoj način i drugačiji od prethodnog. Na svakom razgovoru za posao upoznajete nove ljude, prodajete sebe i svoje veštine i često otkrivate i o sebi nešto novo.

Ovo može biti izazov, posebno kada ste na razgovoru za posao za koji biste baš voleli da vas angažuju.

Uprkos tome, postoje načini da se razgovor za posao učini mnogo manje stresnim. Samo malo vremena za pripremu može mnogo da pomogne. Što više vremena unapred odvojite za pripremu, osećaćete se prijatnije tokom samog intervjua.

Imajte na umu da razgovor za posao nije ispit: ne treba učiti satima. Umesto toga, potrebno je samo da pažljivo istražite kompaniju, tačno razumete šta oni traže kod novog zaposlenja i pripremite se da razgovarate o svom iskustvu i onome što vas čini pravim izborom za traženu poziciju.

VAŽNO: Dobra je ideja da se posebno usredsredite na svoje komunikacijske veštine, kako biste mogli jasno i kratko da govorite o imovini koju možete ponuditi poslodavcu.

Na kraju, ključ efikasnog intervjua je da pokažete samopouzdanje, ostanete pozitivni i budete u mogućnosti da delite primere svojih veština i svojih kvalifikacija. Odvojite vreme za rad na svojim veštinama kako biste mogli razviti efikasne strategije koje ćete koristiti u svim budućim intervjuima.

 

Uz sledeće pripreme, moći ćete da ’’razbijete’’ intervju i prikažete iskustvo koje vas čini idealnim kandidatom za sledećeg novog zaposlenog u kompaniji.

 

  1. Vežbajte i pripremite se

Pregledajte tipična pitanja za razgovor za posao koje poslodavci postavljaju i prođite kroz svoje odgovore. Snažni odgovori su oni specifični, ali jasni, koji se oslanjaju na konkretne primere koji ističu vaše veštine i podupire ono napisano u vašoj biografiji.

Vaši odgovori takođe trebaju naglasiti veštine koje su poslodavcu najvažnije i relevantne za to radno mesto. Obavezno pregledajte spisak podrazumevanih obaveza, napravite listu zahteva i prilagodite ih svom iskustvu.

VAŽNO: Čak i najbolje pripremljeni odgovor neće proći ako ne odgovori pitanje koje vam je postavljeno.

Iako je važno da se pripremite, možda sa najboljim odgovorima, podjednako je važno pažljivo slušati tokom intervjua kako biste osigurali da vaši odgovori daju informacije koje od vas traže.

Takođe, pripremite spisak svojih pitanja koja ćete postaviti poslodavcu. Gotovo u svakom intervjuu bićete upitani da li imate pitanja. Važno je pripremiti najmanje jedno ili dva pitanja kako biste pokazali svoj interes za organizaciju. U suprotnom, mogli biste biti shvaćeni kao pomalo nezainteresovani, što često može biti glavni preokret za zapošljavanje.

 

  1. Uspostavite vezu sa osobom koja vas intervjuiše

Pored navođenja onoga što znate o kompaniji, trebalo bi da pokušate da razvijete vezu sa osobom koja vas intervjuiše. Saznajte ime ispitivača i koristite ga tokom razgovora za posao (ne u preteranoj meri).  Zato je vrlo važno da pažljivo slušajte tokom uvoda.

SAVET: Ako vam se dešava da zaboravite imena, zapišite ga negde diskretno, malim slovima na dnu notesa.

Na kraju, uspostavljanje nekog odnosa sa osobom koja vas intervjuiše mogu povećati vaše šanse za zapošljavanje. Ljudi uglavnom zapošljavaju kandidate koji im se sviđaju i koji izgledaju kao da odgovaraju kulturi kompanije.

 

  1. Istražite kompaniju i pokažite šta znate

Uradite domaći zadatak i istražite poslodavca i kompaniju, tako da budete spremni kada vas pitaju: „Šta znate o ovoj kompaniji?“ Ako se ovo pitanje ne postavi, pokušajte sami da pokažete šta znate o kompaniji.

To možete učiniti tako što ćete u svoje odgovore ubaciti ono što ste saznali o kompaniji.

Na primer, možete reći:

Primetio sam da, kada ste prošle godine primenili novi softverski sistem, ocene zadovoljstva kupaca su se dramatično poboljšale. Iz svog iskustva, poznajem najnovije tehnologije u razvoju softvera i cenim kompaniju koja se trudi da bude lider u svojoj industriji.

Mnogo informacija o istoriji kompanije, misiji i vrednostima, osoblju, kulturi i nedavnim uspesima možete saznati na njenoj veb stranici. Ako kompanija ima blog i prisutnost na društvenim mrežama, ta mesta takođe mogu biti korisna za traženje.

 

  1. Pripremite se unapred

Ne čekajte poslednji trenutak da odaberete odeću za intervju ili da odštampate dodatne kopije biografije.

SAVET: Kada vam zakažu termin za intervju, pripremite sve prethodni dan ili prethodne večeri.

Ne samo što će vam planiranje svega (od cipela koje ćete nositi, do osmišljavanja frizure, do vremena kada ćete otići i kako ćete stići tamo) oduzeti vreme ujutro, već će pomoći u smanjenju anksioznosti, a takođe će vas spasiti od donošenja odluka isto jutro o svemu gore navedenom (što ume biti iscrpljujuće), što znači da tu snagu možete iskoristiti za intervju.

Ako je intervju onlajn, pripremite svu tehnologiju unapred. Uradite probni Skype video call (ili probni poziv neke druge platforem) kako biste bili sigurni da sve funkcioniše kako treba.

 

  1. Dođite na vreme (to znači pre vremena)

Jako je važno da stignete na vreme. Na vreme znači otprilike deset minuta ranije. Ako je potrebno, odvezite se do mesta intervjua pre vremena kako biste tačno znali kuda idete i koliko će vremena trebati da biste stigli tamo.

 

  1. Pokušajte da ostanete mirni

Tokom razgovora za posao pokušajte da se opustite i ostanete što je moguće mirniji. Zapamtite da vaš govor tela govori o vama koliko i vaši odgovori na pitanja. Pravilna priprema omogućiće vam da odišete samopouzdanjem i smirenošću.

Dok odgovarate na pitanja, održavajte kontakt očima.

Obavezno obratite pažnju na pitanje kako ga ne biste zaboravili i slušajte celo pitanje pre nego što odgovorite, kako biste tačno znali šta se od vas traži.

Izbegavajte prekidanje osobe koja vam postavlja pitanja, posebno kada je u sred pitanja..

Ako treba da odvojite trenutak da razmislite o svom odgovoru, to je potpuno u redu i bolja je opcija od mucanja ili „um“ ili „uh“.

Pogledajte na internetu savete za izbegavanje stresa na razgovoru za posao kako biste održali mirne živce. Ako vas pomisao na razgovor za posao dovodi u režim panike, pregled tih saveta će vam puno pomoći.

 

  1. Zahvalnica nakon intervjua

Ono što se često radi u svetu, kod nas se još ne smatra ’’normalnim’’, ali poslati mejl zahvalnice nakon intervjua je sasvim u redu. Možete uključiti i sve detalje koje ste zaboravili da pomenete tokom intervjua.

Vredi dodatnog, ne tako velikog, napora. Jedno istraživanje izveštava da je 80% HR menadžera za zapošljavanje reklo da je korisno ili donekle korisno dobiti zahvalnicu nakon intervjua.